Paropropustnost - rozdíl mezi MVTR a RET?

 

 Na trhu se sportovním oblečením vládne chaos. Každý používá jiné jednotky a metody, takže je těžké zjistit, jak dobrá je prodyšnost a paropropustnost. Jak se v tom vyznat?

 

Nejdříve vysvětlíme důležité pojmy:  

  • Paropropustnost - je propustnost vodní páry přes materiál od těla do okolí. Čím vyšší paropropustnost, tím rychleji se odvádí pot od těla.

  • Prodyšnost - určuje prostup vzduchu skrz materiál z vnějšího prostředí k tělu, s odvodem tepla vznikajícího při zátěži. Čím vyšší prodyšnost, tím snadnější je odvod tepla z těla. U spodních vrstev je prodyšnost žádoucí co největší, u svršku je nutné to vybalancovat kvůli větruodolnosti.

nanomembrána-breakout

 

Jak se měří paropropustnost? 

Existují 2 metody: 

  • MVTR (moisture vapour transmission rate) - Tohle je hodně populární metoda, která měří paropropustnost. Stručně řečeno, ukazuje množství vodních par, které dokáže určitý materiál propustit. Je udáván za 24 hodin a na 1 metr čtvereční materiálu, například 20 000 g/m2/24 h. Tady platí, čím vyšší paropropustnost, tím vyšší hodnota. Je to jednodušší a levnější metoda, ale výsledky mohou být ovlivněny teplotou tekutiny a vzduchu. Když změníte nějakou hodnotu, dostanete úplně jiný výsledek. Jedná se tedy o velmi nepřesné a zavádějící měření a je často vidět u levnějších značek.
  • Ret (retention of water) - Tohle je zcela opačný přístup. Měří odpor, který klade materiál průchodu vodních par. Čím menší číslo, tím lepší paropropustnost materiálu (např. Ret < 3,00 m2.Pa.W-1). Je to objektivnější a přesnější způsob měření. Ret lépe vypovídá o reálné funkčnosti materiálu. A navíc, jednotlivé vrstvy se dají sčítat, takže se dá zjistit paropropustnost celého oblečení.

 

Co je tedy vhodné pro sport a outdoor?

Obecně, pokud jde o jakýkoliv pobyt v přírodě, je jasné, že "voděodolná" bunda nestačí. Potřebujete i paropropustnou bundu, jinak se budete přehřívat a oblečení vám zvlhne potem. Póry se pak ucpou definitivně a budete si připadat jako ve skafandru. Je proto zapotřebí pot odvádět co nejlépe skrze všechny vrstvy oblečení. 

Docílí se toho správným vrstvením a hlavně správným výběrem kvalitního oblečení.

 

Pro lepší představu o konkrétních hodnotách níže uvádíme tabulku, která vychází z našich zkušeností: 

  • Ret > 10 neuspokojivé
  • Ret < 10 uspokojivé (chůze)
  • Ret < 6 velmi dobré (hiking)
  • Ret < 5 vynikající (běh)
  • Ret < 3 špičkové (extrémní aktivity)

 

Protože si u našich výrobků zakládáme na top parametrech, naše sportovní vesta i bunda z české nanomembrány má hodnotu Ret 3,5 Pa.m2.W-1!

bc-nanomembrána-carousel

 breakout-clothing-výroba

 

Breakout - vyrobeno v Česku!