MERINO - král přírodních materiálů

 merino-raglan-breakout-clothing-carousel

  Protože vyrábíme také oblečení ze speciálních materiálů, rozhodli jsme se napsat sérii krátkých článků o jejich vlastnostech. Obecné informace rozšiřujeme o konkrétní parametry materiálů, které vybíráme pro naše výrobky. Abyste věděli, co za své peníze dostáváte a mohli se lépe rozhodnout.

  

1. MERINO a jeho vlastnosti

  Námi používaná merino vlna je nejjemnější prodávaná vlna na trhu (16,5 µm). Je vyrobená v Česku a je zpracovná etickým způsobem, bez tzv. "mulesingu" (ořezávání kůže kolem zadku - za živa!), jak je s ohledem na nejnižší cenu stále častou praxí. Pokud tedy nakupujete merino, doporučujeme si ověřit jeho původ, zda je "mulesing free". Používáme gramáž 140 g, která je ideální pro oblečení na celoroční využití.

 

Výhody:

  •  termoregulační schopnost - vlna má dutá vlákna, díky kterým vytváří konstantní mikroklima. Udržuje přirozenou teplotu pokožky, proto v létě pocitově chladí a v zimě hřeje. Oproti jiným materiálům hřeje dokonce i za mokra, což je jeden z důvodů, proč jsme si ho oblíbili i my.
  • odvod potu - na povrchu vlněného vlákna jsou šupinky, ze kterých se pot buď vypaří, nebo - pokud je zadržován další vrstvou oblečení, natáhne dovnitř vlákna. Díky těmto šupinkám zůstává i nasáklé vlákno na omak suché a udržuje si své termoregulační vlastnosti.
  • prodyšnost - povrchové šupinky a přirozené zakroucení vlněného vlákna způsobuje, že i při vyšší hustotě je materiál velmi prodyšný (dokonce i když jsou vlákna nasátá vlhkostí).
  • antibakteriální - vlna je proteinové vlákno, které na sebe váže různé škodlivé viry, bakterie a omezuje jejich rozklad a množení. Proto ani po několikanásobném nošení nezapáchá. Jednou za čas stačí oděv vyvětrat, čímž se případných pachů sám zbaví.
  • hypoalergenní - na vlnu nejsou známé žádné alergické reakce. Pokud je však vlna nekvalitní, může na těle "kousat". Na naše výrobky používáme tu nejjemnější dostupnou vlnu s vlákny 16 mikrometrů, která je na nošení naopak velmi příjemná, má hedvábný omak.
  • odolnost proti UV zářením - oproti syntentickým materiálům vlna chrání před UV zářením.
  • elasticita - vlněné vlákno je od přírody elastické. Natáhne se až o 30 % a poté vrátí do původního stavu. Není tedy potřeba mísit se syntetikou, která snižuje užitné vlastnosti merina.

 

Nevýhody:

  • nízká větruodolnost - jako prodyšný materiál není vlna samozřejmě větruodolná, proti větru nutno použít další vrstvu.
  • speciální péče - merino je nutné prát do 40°C, ideálně jako jemné prádlo (většina praček má přímo program na vlnu). Nikdy se nesmí používat aviváž, rozleptala by vlákna a zničila funkční vlastnosti merina! (Myslíme, že toto již v dnešní době nejsou překážky, jen je potřeba to vědět.)
  • vyšší pořizovací cena - ta se však díky jeho všestrannému využití velmi rychle vrátí.

 

Shrnutí:

Merino vlna je dle našeho názoru nejúžasnější přírodní materiál. Její vlastnosti z ní dělají nejlepší volbu pro první vrstvu na tělo. Kdo někdy měl na sobě triko z kvalitního merina, určitě nám dá za pravdu.

  

 

breakout merino

 

Breakout - vyrobeno v Česku!